pondělí 5. května 2008

Návštěva u Jacka v Tennessee

Ani jsme nedojeli daleko od Chattannoogy, a už nás zaujal ukazatel "Jack Daniel`s Distillery". Nakonec jsme si zajeli víc, než jsme plánovali, ale stálo to za to.
Komentovaná prohlídka areálu byla zdarma, o to víc se na ní propagovala Jackova whisky


Průvodce byl bodrý tennesseean, jehož rozjařenost značně ubírala jeho projevu na srozumitelnosti.To by se nakonec dalo přežít, kdyby aspoň v jednom kuse neměnil vtipně hlas.
Ukázal nám místo, kde Jack poprvé ochutnal vodu, která ho zaujala natolik,že se z ní rozhodl vyrobit whisky (jeskyně ze které vytékala byla pravá, ale říčka tam tekla jen pro turisty - ve smyčce poháněná čerpadlem:), dům ve kterém bydlel, a trezor, který nepřímo zapřičinil jeho smrt (fandové kreslených filmů si představí z jaké výšky na něj asi mohl spadnout, a jestli by nebylo efektnější piano...Když měl Jack jednou v trezoru málo peněz, tak do něho naštvaně kopl. Ale tak nešikovně, že si rozřízl nohu, dostal infekci a o nějaký ten měsíc později zemřel)


Pak jsme se přesunuli k samotnému procesu výroby, překapávání přes obrovské nádoby s dřevěným uhlím (opravdu to tam kape po kapkách), a skladování v dřevěných sudech (které se mj. používají pouze jednou, znovu už se neplní - použité sudy od Jacka bylo možné koupit ve městě)



Všechna tato výroba se ale týkala pouze extrémně drahé whisky "single barrel", která se jednak dá koupit po flaškách, ale můžete si jí taky koupit celý sud, který si podle ochutnávky vyberete - pokud tak učiníte, přidají vaši zlatou cedulku mezi ostatní drsňáky

Protože jsme neměli místo v autě, tak jsme se nakonec rozhodli barel nekupovat a pro tentokrát odejít bez zápisu du síně slávy.

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Doufám, že aspoň flašku máte...

Anonymní řekl(a)...

V neděli jim nedali ani sud, ani flašku jen se jim vysmáli, že chodí na prohlídku v nechlastací den..

Unknown řekl(a)...

přesně tak, ty neděle jsou blbej vynález...na konci byla i ochutnávka...bohužel protože byla neděle, tak se podávala jen nějaká šťáva s ledem:(