sobota 26. dubna 2008

Washington, 670 km

Proti prvnímu pokusu se Béďovi (a nám taky) podařilo dojet až do místa první zastávky, Washingtonu.


Oproti New York City Washington působí podstatně příjemněji, se svými 550 tis. obyvateli je to spíš taková větší vesnice.
Podařilo se nám zaparkovat necelé 2km od budovy Kapitolu,zato na neplaceném stání.

Nejblíž po cestě byla kongresová knihovna, tak jsme si tam zašli přečíst ústavu, a nějaký kecy o vzniku ameriky. Jako do všech amerických budov jsme museli projít detektorem, a při odchodu ukázat batoh, aby bylo vidět, že jsme jim neukradli listinu práv a svobod.



Budova Kapitolu je otevřená pro veřejnost, bohužel když jsme procházeli kolem, tak jsme měli v batohu dvě plechovky s pitím, což se dovnitř nosit nesmí. Poté, co jsme vše vypili jsme se ale dozvěděli, že jsme prošvihli dnešní poslední prohlídku, a že se máme stavit v pondělí.


Od Kapitolu se pak táhne asi 2km dlouhý park National Mall, který vede k Washington Monument.
Park slouží obyvatelům k rekreaci, a zejména k pořádání různých velkoplošných party (v době kdy jsme tam byli, se tam konal jakýsi křesťanský festival. To se poznalo zejména podle velkého kříže na podiu, podle stánků s nápisem "Pray here" a hlavně podle černošky o rozměrech menšího slona, která nám s pozdravem "God bless you" vnutila jakýsi podivný leták obsahující slovo Jesus).


Washington Monument je 170m vysoký obelisk z bílého mramoru, z roku 1884, navržený Robertem Millsem (architekt se evidentně s designem příliš nepředřel).
Mimo to, že je to památník G. Washingtona slouží jako stínítko...lidé polehávající v parku se v průběhu dne posouvají do jeho stínu (a že je to dlouhý stín:)



Hned za monumentem pak pokračuje Lincoln Memorial Reflection Pool, přes půl kilometru dlouhý bazének, sloužící k odrážení obrazu Lincolnova památníku.
Za ním pak stojí (podle očekávání) Lincolnův památník, což je budova v řeckém stylu, ve které je socha sedícího Lincolna.


Kromě míst, kde sídlí vláda, a kde se dají pořádat velké párty (u Lincolnova památníku se v roce 63 sešlo asi 250 000 lidí když tam zrovna náhodou nějakej Martin Luther King povídal něco o tom, co se mu zdálo) jsou taky ve Washingtonu místa, kde bydlí G.W.Bush, a kde se shromažďují stovky lidí, aby si ten jeho barák (mimochodem celej bílej) vyfotili.


Ve Washingtonu jsou sice fandové do bílé barvy (Capitol, Monument, Lincoln Memorial, White House), ale mají také budovy barev odlišných (minimálně nemají v názvu "bílý", nebo nejsou postaveny z bílého mramoru). Těmito budovami jsou např. sídlo FBI, nebo Pentagon (člověk si neužije jeho pětiúhelníkový tvar, pokud ho vidí pouze z dálnice...Pentagon má sice kolem sebe hrozně moc parkovišť, ale pouze pro zaměstnance)

Žádné komentáře: