úterý 29. dubna 2008

Cape Canaveral, 2420km

V Cape Canaveral jsme našli pěkný camp, který nás zaujal natolik, že jsme se rozhodli v něm strávit hned dvě noci. Je sice trošku dražší, ale zato je hned u pláže, takže máme možnost se vyčvachtat v Atlantiku, který má ideální teplotu.


Jen na úvod...američané sledují rodinné seriály, chodí na oběd do rodinných restaurací...Ale že jsou tu rodinné i jiné věci..



Původně jsme mysleli, že celý ostrov je tvořen vesmírným centrem, leč na ostrově se nachází celkem velké město, a raketová základna je tu jen tak mimochodem (i když její rozloha taky není z nejmenších). Ve městě jezdí policejní auta (tentokrát nás nezastavili:) s malým nápisem www.bewareofsheriff.com , u nás by se něco jako www.bachaNaŠvestky.cz asi neujalo:) Když jsem se chtěl ale poučit, proč si mám dávat bacha na šerifa, nic jsem nenašel (asi jsem si adresu špatně zapamatoval)

Za vstup na základnu (přesněji do části pro návštěvníky) jsme zaplatili nekřesťanské vstupné, ale nakonec se ukázalo, že to byla dobrá investice.
Autobusem jsme jeli na okružní jízdu po základně, kde jsme si prohlédli (z dálky) startovací rampy, nádrže s kapalným kyslíkem, nádrže s kapalným vodíkem, a nějaký raketový motor.

Další zastávkou bylo Apollo Saturn center, ze kterého se řídily lety programu Apollo, mj. první oblet měsíce, a první přistání na měsíci.

Mimo jiné tu byly všechny 4 moduly rakety Apollo 11, ve které N.Armstrong s E.Aldrinem přistáli na měsíci.
Dál tu byl kus měsíce ve vitríně s dírou na ruku a nápisem "Touch the Moon", modely marsových vozítek na dálkové ovládání (když jsme se dostali k ovládání a chtěli najet na to druhé vozítko, tak nám to zakázali:), a skafandry, ve kterých se dá vyfotit:)


Po prohlídce Apollo Center jsme se přesunuli do International Space Station Center. Tato budova má na starosti vývoj a řízení mezinárodní vesmírné stanice, podívali jsme se do některých modulů (těžko řict,jestli je ještě vyšlou, nebo je nevyslali, protože byly defektní), mimo jiné jak vypadá záchod v ISS:)

Mimo to jsme taky viděli vědce při práci, nejlépe to vystihuje asi komix, který vyrobil Petr

Protože ISS center byla poslední zastávka, vrátili jsme se zpět do Visitor centra, kde jsme pokračovali. Zrovna v okolí parkoval raketoplán Explorer, do kterého jsme se měli možnost podívat. Zjistili jsme,že většinu raketoplánu tvoří nákladový prostor, takže astronauti mají k dispozici pouze kokpit a velmi malý prostor kolem..

Pomník kosmonautů, kteří zemřeli při nepodařených misích NASA pojala velmi moderně, až bych dokonce řekl, že je pěkně hnusnej:)

Rocket garden je místo, kde parkuje asi deset raket, které se úspěšně vrátily na zem.
Jeden vystavený raketový motor podivně pípal, protože v něm bylo ptačí hnízdo s třemi pípajícími mláďátky

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...

Hezký...

Co to tam cenzuruješ v diskuzi?

krata řekl(a)...

Smaž i toho třetího spamera :-) Mě se líbí to hnízdo v motoru.

tarq řekl(a)...

Milane v tom skafandru vypadáš opravdu úžasně!!! A pochval Peťana za komix.