neděle 23. března 2008

...Ať se na hudsonský šífy najmout dá...

Náš další celodenní výled směřoval do Hudson River Valley.
Trošku jsme si pohráli s palubním počítačem, a pochopili jsme, co znamená, že "Jeep is not very economical"...Průměrná spotřeba vypadala asi nějak takto...

Úspornou jízdou se podařilo stáhnout spotřebu asi na 12,5l. Na spotřebě moc nepřidá ani to, že že auto i při jízdě z kopce bez plynu žere (podle počítače) 6l, místo aby nežralo nic:)
Neumím si představit, kolik žerou větší auta (jak jsem už psal dříve, naše Grand Cherokee je na amerických silnicích jedno z těch menších (naše auto je to vzadu:)


Cestu Hudson valley nám doporučil Bryan, jako hroozně zajímavou, se spoustou zajímavých "sightseeings", které všechny ani nestihneme projet.
Naštěstí jsme je projet opravdu nestihli:), nutno říct, že pro někoho, koho nazajímá žívot nějakého mrtvého amerického prezidenta (a jeho ještě mrtvější manželky), by byla tato cesta prakticky ztrátou času.
A protože je to zrovna náš případ, naší první zastávkou bylo sídlo Eleanor Roosewelt. Poté, co jsme si prohlédli výstavku fotek (na kterých byla Mrs.Roosewelt zachycena v různých historicky významných situacích) jsme úspěšně odmítli průvodce (který nás jako jediné návštěvníky velmi srdečně přivítal) i s jeho nabídkou, že nám zdarma pustí nějaké video o paní Rooseweltové jsme se odebrali do Hyde Parku, na Home of FDR (Franklin D. Roosewelt).
Ten byl o něco zajímavější, protože byl větší.Leč až na pár fotek

a údiv, kolik upomínkových předmětů na Rooseweltovu větu "Action and action now!" dá vymyslet, tu taky nebylo moc zajímavého (když pominu plyšáky zobrazující Eleanor Roosewelt ve věku někdy před smrtí, a plyšového Einsteina s nápisem "Think!")
Rooseweltův bohatší soused Vanderbilt (založil si živnost na tom, že vytvořil společnost, která jezdila s vláčkama a s lodičkama po Hudsonu...asi mu to docela vynášelo) už měl dům trošku hezčí, s moc pěkným výhledem na údolí Hudsonu a romantickým hydrantem uprostřed ničeho


Přes Montgomery Fort (to je ta z té nejohranější táborákové písně) jsme se dostali na West Point, což byla jedna z pevností, která byla postavena na Hudsonu, aby zabránila průniku britských lodí po hudsonu dál do vnitrozemí. Nebyla nikdy dobyta, s jedinou vyjímkou...Když se její správce pokusil ji prodat Britům... Nakonec mu to nevyšlo, a Britové nikdy nepronikli do vnitrozemí.
Muzeum bylo bohužel zavřené (tentokrát opravdu bohužel, protože narozdíl od muzea s exponáty jako Rooseweltovy ponožky a Rooseweltův nedokouřený doutník, muzeum obrany a vojenství obecně by mohlo být podstatně zajímavější).

Mimo pevnost je tu taky nejstarší US vojenská akademie, do které se nám podařilo zabloudit...Poté, co jsme vysvětlili ochrance, že ani nevezeme žádnou bombu, a že jsme sem vlastně vůbec nechtěli, jsme z West Pointu konečně vymotali.
Po cestě jsme konečně narazili na první zajímavou věc...výhled na Hudson Valley obsahující konečně nějaké hory..
Na žádnou jsme bohužel nestihli vylézt (už se stmívalo),takže toto téma zůstává stále otevřené.


Po cestě domů jsme se rozhodli pro vybrání jedné geocache. Tu jsme nakonec nevybrali, protože jsme se nedostali přes "Centrum pro děti a rodinný život", s několika zákazy vstupu, závorami a ochrankou,které vypadalo nějak takto:

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Proč ste nevlezli do tanku. Ten mohl žrát ještě víc než jeep. Máme tady dost zasněžené Velikonoce: http://zpravy.idnes.cz/prohlednete-si-nehodu-na-d1-zblizka-fotky-a-video-fty-/domaci.asp?c=A080320_172358_domaci_ton

Unknown řekl(a)...

Řekl bych, že se spotřebou by to vyšlo skoro nastejno... Ale i tak to nešlo kvůli té cedulce vlevo dole (která by sice nemusela být až tak závazná, ale jednak byla na tank namířená kamera, a jednak stálo asi 30m od nás auto s nápisem Sheriff).
O vašich velikonocích tady víme, viz článek Good Friday:)

tarq řekl(a)...

Heh, ta fotka jeepu schovanýho za obřím pick-upem je skvělá :-) Jeep vypadá jak Fiesta.
Taky je zajímavý, že maj na tak velký auta dimenzovaný ty parkovací místa.