neděle 30. března 2008

Philadelphia

V Philadelphii jsme strávíli dva dny, z čehož jeden celý den jsme věnovali prohlídce tohoto města. Janet nám poskytla spoustu map a dalších materiálů o Filadelfii, takže jsme nezabloudili:)
Přijeli jsme v noci, takže jsme si těsně po příjezdu udělali krátkou procházku po main street.

Následující ráno jsme hned začali s prohlídkou
První významnou zastávkou (zejména proto,že tam byla keška) byl památník G. Washingtona, prvního amerického prezidenta. Měl hodně otroků a poté, co se v ústavě objevil odstavec, že každý otrok má po půl roce pobytu v USA právo na svobodu, dal každých 5 měsíců odvézt své otroky na pár minut za hranice, aby se jim to počítadlo vynulovalo.Kolem jeho památníku byli nějací živí indiáni a mrtví američani (sochy:)

Hromadná doprava v Philadelphii by potřebovala možná trošku modernizovat:), každopádně se jim musí nechat, že obojživelnou dopravu mají celkem vychytanou:)

Od památníku jsme pokračovali downown. Potkali jsme baseballové hřiště, kde hrály nějaký holky baseball. Po neúspěšném pokusu o fotku (ukázalo se, že peťan nějak nevyfotil pálkaře, a nadhazovač uprostřed trávniku nevypadá jako by hrál baseball) jsme pokračovali po ulici, na které byly vyvěšeny všechny možné vlajky, včetně naší (až na to, že místo "Česká republika" bylo v popisu napsáno "ˇ Ceská":)

Janet nám doporučila "something special", typický philadelphský "cheese steak", který dělají na Reading terminal market. To je budova s velmi malým vchodem, za kterým se skrývá obrovské tržiště, na kterém se prodává všechno možné, od ovoce až po holandské speciality. Steak stál $7, a nebyl moc dobrej.

Dál jsme pokračovali přes čínskou čvrť a přes čínskou telefoní budku

ke komplexu parků, ve kterém byl jednak nakreslený půdorys původního domu G.Washingtona (neznám nic zajímavějšího, než nakreslený půdorys nějakýho baráku:), obrovkej barák s obroskou frontou na (už podstatně menší) Liberty bell (nějakej prasklej zvon). Dál tu byl nakreslenej potok, který podle cedule tekl někdy v době založení philadelphie. Teď už neteče, tak ho aspoň nakreslili.

Potok se kdysi vléval do řeky Delaware, což je obrovská řeka, která se těsně za Philadelphií vlévá do moře, a na které parkují některé americké válečné lodě (včetně těch nejstarších, které by v případě napadení bylo lepší poslat preventivně ke dnu, aby nepřekážely)
Původně jsme chtěli jít na exkursi na ponorku, ale možnost byla pouze na parní křižník Olympia, takže jsme si vše nakonec prohlédli jen zvenku.

Po prohlídce přístavu jsme se vydali směrem domů, kde jsme narazili na moc příjemnou ulici - South street - plnou obchůdků, tetovacích salonů, barů a vůbec, kde jsme narazili na moc pěknou zapadlou irskou hospůdku, kde jsme strávili zbytek večera

Žádné komentáře: